Schilderijen

Wat is een schilderij?

Een schilderij wordt gemaakt door een kunst schilder. Een schilderij wort gemaakt van verf met een achtergrond van hout, linnen, papier of ander materiaal. Op een schilderij kunnen verschillende onderwerpen of afbeeldingen worden afgebeeld. Voorbeelden hiervan zijn: mensen, dieren of landschappen. Dit wordt figuratief schilderen. Een schilder wil met zijn schilderij vaak een verhaal vertellen met wat hij schildert of iets duidelijk maken. Ook kunnen er dingen worden geschilderd die onwerkelijk zijn. De werkelijkheid wordt dan veranderd. Er wordt gebruik gemaakt van meetkundige vormen zoals bollen, vierkanten of piramides.

Soorten schilderijen

Er zijn een tal aan verschillende soorten schilderijen. Het onderwerp van het schilderij kan onderscheid maken in de verschillende soorten die er zijn. Er kan ook worden gekeken naar de techniek die is gebruikt bij het schilderij om de soorten te kunnen indelen.

Abstract schilderij

Dit soort schilderij is onrealistisch. Er worden verschillende vormen en kleuren gebruikt die verschillende vromen creëren. Het ontstaan van deze kunst was rond de 20e eeuw. In de loop van de jaren zijn er verschillende stromingen tot stand gekomen met een eigen specifieke stijl.

Aquarel

Dit schilderij is gemaakt met waterverf. Dit wordt is afkomstig uit het Frans en Italiaans waarin de letterlijke vertaling is: gewassen tekening. De techniek die hiermee wordt gebruikt heet aquarelleren. Dit soort kunst wordt op een speciaal gemaakt aquarelpapier gemaakt. Deze soort kunst is al eeuwen oud.

Genrestuk

Een schilderij waarbij gebruik wordt gemaakt van fases in het dagelijks leven. Er wordt een ‘gewone’ handeling uitgevoerd, waarbij geen aandacht is voor de schilder. Dit soort kunst is ontstaan rond de 16e eeuw.

Landschapsschilderij

De naam zegt het al. Het is een schilderij die de natuurlijke omgeving afbeeld. Het hoeft niet altijd te gaan om letterlijk de natuur zoals bergen, bossen of rivieren. Het kan ook gaan om een boerderij, molens of akkerland. Het kan hierbij gaan om een bestaand landschap, maar ook om een zelf ontworpen landschap. Er kunnen ook mensen en dieren op het schilderij worden afgebeeld, maar dit is niet noodzakelijk.