Wat is een standbeeld?

Een standbeeldje kan worden gemaakt van natuursteen, hout, brons of ander materiaal. Het is een beeld van een persoon, dier of voorwerp die wordt afgebeeld. Op standbeeldjes kunnen historische of belangrijke figuren staan. De standbeeldjes kunnen in een openbare ruimte staan, maar ook kunnen deze gewoon bij mensen thuis in de vensterbank staan.

Voorkeuren

Standbeeldjes worden gebruikt om een gevoel uit te drukken of ter nagedachtenis van iemand. Het verschilt wat iemands voorkeuren zijn. De één houdt meer van grote standbeelden die een bepaalde expressie geven. De ander houdt meer van een kleinschaliger standbeeldje. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een beeldje bij het graf die een teken van rust aangeeft.

Vernoemde standbeelden

Je kan wel bedenken dat wanneer er een standbeeld naar je wordt vernoemd, je het dan gemaakt hebt in je leven. Uiteraard is dit niet noodzakelijk en hebben veel beroemde mensen nu ook nog geen standbeeld. Het gaat ook niet altijd alleen om de mensen die worden afgebeeld, maar de ontwerper van het standbeeld. Daarom geef ik nu een top 5 van de beroemdste standbeelden die op aarde te vinden zijn:

De David

hiermee werd David uit de bijbel afgebeeld. Het beeld is 5,17 meter hoog. Hij zou klaar staan om de reus Goliath aan te vallen.

Christus de verlosser

in Zuid-Amerika staat het beeld van Jezus Christus. Dit beeld van 38 meter hoog steekt boven alles uit, omdat het op de hoge berg Corcovado staat.

De Sfinx van Gizeh

deze grote Sfinx staat in Egypte. De Sfinx werd gezien als de bewaker van de piramides. Het is 20 meter hoog en 57 meter breed.

MOAI!

deze beelden staan op het Paaseiland en kijken uit over de grote Oceaan. De bijzondere beelden zijn gehouwen uit vulkanische as.

Het vrijheidsbeeld

dit standbeeld staat symbool voor iedereen. Het standbeeld is 46 meter hoog. Dit standbeeld werd eerst ‘vrijheid verlicht de wereld’ genoemd, maar de Amerikanen vonden ‘vrijheid’ al genoeg.