Tapijten

Tapijt of vloerkleed

Is het een tapijt, vloerkleed of noemen we het een karpet? Het woord Karpet wordt in de tijd van nu bijna niet meer gebruikt. Mensen gebruiken nu voornamelijk het woord vloerkleed. De begrippen maken toch wel dergelijk verschil van elkaar. Een tapijt ligt vaak over de hele vloer en ligt daarbij ook vast, dit wordt ook wel vloerbedekking benoemd. Een vloerkleed ligt los en bedekt niet de gehele vloer.

Tapijt

Het materiaal waar tapijt van wordt gemaakt verschilt. Vaak wordt textiel gebruikt met kunststof. Dit kan worden gemaakt met de hand, maar tegenwoordig worden vaker fabrieken ingeschakeld om zoveel mogelijk te kunnen produceren. Grote merken die tapijten verkopen zijn bijvoorbeeld: Action, IKEA of Jysk.

Tapijten bestaan daarnaast uit verschillende vormen. Voorbeelden hiervan zijn: kamerbreed, tapijttegel of als een vloerkleed. Tapijten zorgen voor warmte voor de voeten in het huis en zorgen ook nog dat je niet uitglijdt. Daarnaast dempen tapijten het geluid waardoor de akoestiek verbeterd.

Vloerkleed

Een kleed dat niet de gehele vloer bedenkt, maar een deel daarvan. Het wordt vaak gebruikt als decoratie in een huis, hotel of kantoor. De vloerkleden kunnen verschillende patronen, kleuren en afbeeldingen bevatten. Oorspronkelijk komen vloerkleden uit Azië en deze werden door reizigers meegenomen naar huis.

Doordat het kleed wordt gebruikt als decoratie, geeft het direct een warme en openhartige sfeer in de kamer. Het wordt gebruikt om een deel van de vloer te bedekken en niet de volledige vloer. Het kleed wordt gelegd over vloeren van hout, laminaat of PVC.

De meest populaire vloerkleden zijn:

Synthetische vloerkleden, gemaakt van Nylon.

Jute vloerkleden, in korte tijd is de populariteit hiervan gestegen.

Zijde vloerkleden, deze kleden zijn enorm zacht.

Wollen vloerkleden, gemaakt van alle soorten verschillende wol.

Katoenen vloerkleden, vaak met verschillende figuren en kleuren.